LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE
eller hvem skal fodre katten?

En kommision:
For snart mange år siden satte Dansk Sygeplejeråd og FOA sig sammen og  lavede nogle punkter om ældres rettigheder. Da de blev fremlagt, var det som om forfatterne var lidt flove over, at deres forslag var så konkrete og simple. - men vi synes de var fremragende!! Fordi de gav et godt udgangspunkt for at omsætte holdninger til handlinger  (se punkterne her)
Og en ny kommision: 
I 2011 blev der nedsat en ældrekommision, som i februar 2012 - under pressens bevågenhed - udsendte en “afrapportering” med titlen:
LIVSKVALITET OG SELVBESTEMMELSE PÅ PLEJEHJEM
Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem
( Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem - Ældrekommissionen.pdf )

Den nye kommision (efter 10 møder med “oplægsholdere”, besøg i 3 plejeboliger og plejehjem, - og studier af forskningsresultater fra SFI) sammenfatter deres arbejde i 43 anbefalinger (se punkterne her).
Der er mange smukke ord, - og “afrapporteringen” har vel heller ikke været hel billig. Men “flytter” den noget i den virkelige verden? 
Helt ærligt - - er der ikke meget i disse kommisionsbetænkninger, der for ethvert velopdragent “ordentligt” menneske burde være åbenlyse selvfølgeligheder????
Hvordan knyttes forbindelsen mellem de højere “ordlag” og den praktiske “pleje”hverdag? Hvordan omsættes holdninger til handlinger?
Og “plejedjævelen” gemmer sig ofte i detaljen:
På side 29 i kommisionsrapporten står der (man får næsten en tåre i øjenkrogen):
“På Plejecenter Ærtebjerghaven i Odense har der de sidste syv år boet en kat. Katten spreder glæde både blandt beboerne og personalet. Det er personalet, der sørger for, at katten får mad, og at kattebakken bliver skiftet. “
Måske skulle man tage chancen, og “overlade” det til en ældre medborger, at drysse lidt WHISKAS ned til Mis?  (En travl kat iøvrigt, - centret består af 5 huse, med i alt 45 brugere og 45 personalemedlemmer).
Se også
“LEVE-BO”
“ÆLDRE”
“LIDT TID EKSTRA”
“BØGER”TILBAGE TIL START
TILBAGE TIL ÆLDRE
RETTIGHEDER.htmlLIVSKVALITET_OG_SELVBESTEMMELSE_files/Livskvalitet%20og%20selvbestemmelse%20pa%CC%8A%20plejehjem%20-%20%C3%86ldrekommissionen.pdfAeldrekommisionens_anbefalinger.htmlAeldrekommisionens_anbefalinger.htmlLEVE_BO.htmlLDRE.htmlLIDT_TID_EKSTRA.htmlBGER.htmlSTART.htmlSTART.htmlLDRE.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1shapeimage_3_link_2shapeimage_3_link_3shapeimage_3_link_4shapeimage_3_link_5shapeimage_3_link_6shapeimage_3_link_7shapeimage_3_link_8shapeimage_3_link_9shapeimage_3_link_10